Kinetisk energi, skuddsikker, stikksikker eller sprøytesikker … alle vet hva en skuddsikker vest er. Men på hvilket fysisk prinsipp stopper en "duk" eller en stiv plate en kule eller en kniv og hva er materialet som skjermer mellom deg og en gjennomtrengende kropp? Hvilken ergonomi, hvilken vekt og hvilket nytte/risikoforhold for brukeren? Hvilken (optimal) levetid for beskyttelsesmaterialet? kort sagt, en kort oversikt for å hjelpe deg med å velge riktig beskyttelse og ta hensyn til begrensningene som følger med det!
Vi vil starte med å definere det vesentlige (for de som kjeder seg gå til resten av artikkelen), hva er kinetisk energi? Vi vil holde det enkelt og konsist

 • Det er energien til en bevegelig kropp (i dette tilfellet kulen, kniven eller sprøyten). Denne energien vil avhenge av massen til den aktuelle kroppen, og dens hastighet. Kinetisk energi uttrykkes i joule. Når det gjelder en kule – som vil være det enkleste og mest talende eksemplet – er det den frigjorte kinetiske energien som bestemmer dens penetreringskraft (sammen med en rekke andre faktorer som kulens kaliber, form, materiale, kraften til eksplosjonen som vil tillate å skrive ut den innledende kraften - setting i bevegelse av kulen, og lengden på løpet - som vil tillate akkumulering av energi til munnen ).
 • For å beregne den kinetiske energien til en ball (eller et annet objekt) vil det være nødvendig å bruke følgende formel:
 • Ec​=0,5​×m×v 2
 • Ec: Kinetisk energi
 • m: masse – uttrykt i kilo
 • v: hastighet (kvadrat) – uttrykt i meter (per sekund, minutt...)
  • Så for en 9x19 mm kule som veier 8 gram (0,008 kg) og projisert med en hastighet på 350 m/s gir det:
   • 0,5×0,008 (massen uttrykt i kg): 0,004
   • 350×350 (kvadrathastigheten til ballen i m/s): 122500
   • derfor: 0,004×122500 : 490 joule
 • Det fascinerende med energi er at den ikke kan gå tapt, bare overføres. Når den først er ute av løpet – og derfor en gang i luften – gjennomgår energien til en kule friksjon (ved å utvide luften nøyaktig) og overfører derfor en del av den til den, helt til den treffer målet. Ved støt vil den gjenværende energien overføres i sin helhet (selvfølgelig avhengig av målets natur) og forårsake skaden som går bra på vev, bein, organer...Det er her det skuddsikre materialet vil gjøre jobben!
Den generelle ideen er derfor å absorbere (å stoppe prosjektilet i sporene er fristende, men...du husker at energien ikke går tapt, bare en overføring - jeg lar deg forestille deg hvor den vil gå hvis beskyttelsesmaterialet stoppet prosjektil uten å absorbere energien, eh...) overføring av energi fra prosjektilet til en overflate (så stor som mulig) annen enn kroppen din. Der det blir komplisert er at tuppen av en kniv eller kjeglen til en kule presenterer relativt "små" støtflater mens den konsentrerer en fenomenal energi!

sammenligning av kinetisk energi

Ballistisk stål, Kevlar, Goldflex, polyetylen, dyneema, keramikk…Før vi presenterer de mekaniske egenskapene til de beskyttende materialene, en kort liste over de som brukes i alle vester på markedet (jeg utelukker frivillig materialer avledet fra nanoteknologi, biostål – de berømte edderkoppsilkene – eller cellulære modifikasjoner av kunstneren Jalila Essaïdi):

 • fibrene (avvist i fleksible plater):
  • Para-aramider
   • Twaron (Teijin-selskap)
   • Kevlar (Dupont-selskap)
   • Goldflex (Honeywell-selskap)
  • Polyetylener
   • Spectra (Honeywell-selskap)
   • Dyneema (DSM-selskap)

Av alle fibrene beholder vi Goldflex (økt motstandskapasitet, optimal torsjonsadferd – dyrere å produsere) og Dyneema (høyere vekt/styrke-forhold enn konkurrentene og bemerkelsesverdig motstand mot fuktighet, slitasje og UV).

Her går vi igjen over produksjonsprosessen og de forskjellige stadiene av transformasjon av fibrene, vevningene som brukes så vel som de fysiske egenskapene til hvert materiale eller deres variasjoner (til informasjon er det 6 forskjellige typer kevlar, for ikke å nevne typene av Dyneema, oppnådd i henhold til en annen produksjonsprotokoll – jeg har ikke tid til å skrive en bok... Men hvis du er interessert, send oss ​​en melding, så sender vi deg dokumentasjonen).

Du finner en av disse fibrene i alle de fleksible arkene på markedet. De har mer eller mindre samme mekaniske kapasiteter – absorpsjonskapasitet i joule per m2 – med variasjoner når det gjelder motstand mot fuktighet, eksponering for UV-stråler og slitasje. Det er klart at noen vil være "bedre" enn andre, men uansett vil det være nødvendig å vurdere at en skadet plate (etter absorpsjon av et skudd, eksponering for et kjemisk middel, en rift, etc.) absolutt må skiftes ut.

dyneema ballistisk fiber

 • Stål (avvist i harde plater eller i spesifikke kutt for beskyttelse av et kjøretøy eller en bygning):
  • Armor eller Armox 500 – avhengig av produsent
   • Uten å gå i detalj, et stål med en spesifikk struktur, brukt til fremstilling av harde ballistiske plater og skuddsikre strukturer for kjøretøy, modulbygg osv. Tilgjengelig i variabel tykkelse etter behov.
   • Indikasjonen 500 refererer til hardhetsindeksen (Brinell-skala)
   • Vi overfører stål med en indeks på 550 eller mer, de brukes ikke til fremstilling av individuelle beskyttelseselementer.
 • Keramikk – eller rettere sagt et komposittmateriale inkludert keramikk (avslått i harde plater eller kuler, utelukkende for skuddsikker bruk):
 • Består mesteparten av tiden av et første lag med epoksy eller glassfiber – beskyttelse av platen mot splinter, riper, stumpe støt … – av keramikk (aluminiumoksyd, borkarbid …), deretter lag av UHMWPE polyetylen (polyetylen med ultrahøy molekylvekt) eller en fleksibel ballistisk fiber (se ovenfor) som vil sikre spredning av energi over hele overflaten av platen. Dette er det som gir den berømte ballistiske platen SAPI (Small Arms Protective Insert)
 • De tre keramiske formlene som brukes (oftest) for fremstilling av en ballistisk beskyttelsesplate:
  • Aluminiumoksid (Al2O3 – ofte kalt Alumina)
   • Det er den mest økonomiske formelen (med tanke på produksjonskostnad og volum av materiale som skal brukes for å oppnå et optimalt beskyttelsesnivå) og den med høyest tetthet – avhengig av renheten til sluttproduktet – må produksjonsprosessen vise en renhet på 90 til 99,95 % og en porøsitet på mindre enn 2 %
  • Borkarbid (B4C)
   • Dobbelt så hardt som alumina, men også med lavere tetthet, er det det ideelle materialet for å "stoppe" en kule...bortsett fra at det er dyrt å produsere, ekstremt sprøtt når det "rives" - som er karakteristisk for en rustning- piercingkule for eksempel – og at det krever en annen produksjonsprosess avhengig av om man ønsker å oppnå optimal beskyttelse for absorpsjon av en eller flere. For å utnytte sin eksepsjonelle ytelse, brukes borkarbid vanligvis sammen med silisiumkarbid.
  • Silisiumkarbid (SiC)
   • Vi finner, grosso merdo, de samme fysiske kapasitetene som borkarbid, men med høyere tetthet. Kombinasjonen av en hardhet nesten lik alumina og borkarbid med sin tetthet – avhengig av produksjonsprosessen – høyere eller lavere gjør den til det ideelle valget for (eller snarere mot) kuler eller piercing med svært høy hastighet.
  • Det skal bemerkes at den keramiske komponenten av natur er "sprø" og at den keramiske beskyttelsesplaten alltid vil lide betydelig skade ved støt - det er til og med en del av det som sikrer overføring av energi og stans av prosjektilet. Vi vil senere diskutere forskjellen mellom "enkelt" og "fler" treff (plate som gir muligheten til å absorbere energien til et enkelt eller flere prosjektiler), men som nevnt i introduksjonen til "keramikk"-kapittelet, sikrer vi sammenhengen mellom materialet, slik at det kan beholde sine ballistiske egenskaper og unngå splinter, krever tilsetning av et komposittmateriale (i dekselet – epoksy, karbonfiberpolyesterharpikser) og et ballistisk materiale (til bunnen av polyetylenfiber eller aramid for eksempel – som tillater reduksjon av mikrosprekker i den keramiske platen og en optimal absorpsjon av kinetisk energi). De fleste keramiske plater har også et lag av materiale (fenolskum) for brannmotstand og varmeisolasjonsegenskaper.

Enkelt sagt, jo stivere den keramiske platen (og laget i forbindelse med et "deksel" og "forsterket" med en ballistisk fiber), jo "hardere" keramikken som brukes - hardere enn kulematerialet - jo bedre.

 • Høyytelses polyetylen (UHMWPE – ultra high molecular weight polyethylene) i sin laminerte komposittform (i sin fiberversjon er UHMWPE – spesielt – Dyneema og Spectra ballistiske beskyttelsesmaterialer i form av fleksible ballistiske plater) – igjen vil materialet bli brukt i form av individuelle plater eller skåret til for beskyttelse av kjøretøy eller fly. La oss holde det enkelt: til dags dato er det den mest motstandsdyktige termoplastiske forbindelsen (mot støt, løsemidler, slitasje) og den absorberer nesten ikke fuktighet. Sammensatt av en repetisjon av monomerenheter (i hovedsak repetisjonen av strukturen til et makromolekyl – tusenvis av ganger. Polymerisering), kan UHMWPE produseres ved flere prosesser (med impregnering av en termostatisk matrise , med et høyere eller lavere antall filamenter eller av en mer eller mindre bred seksjon, med et spesielt spinnende ...) og beskyttelsesplaten kan ha et variabelt antall ark (UHMWPE "ark" produsert av DSM Dyneema ® SB71 for eksempel), men i tilfelle av en hard plate , vil den alltid presenteres i sammensatt form. Den svært lave tettheten og dens eksepsjonelle motstandskapasitet gjør det til det ideelle materialet for et optimalt forhold mellom beskyttelse og vekt.
 • Du finner UHMWPE i sammensetningen av de fleste ballistiske skjold og visirer – spesielt fordi det tillater gjennomsiktighet og dermed optimalt syn for brukeren.
 • En UHMWPE-plate kan ikke brukes til pansergjennomtrengende eller svært høyhastighets kulebeskyttelse (et testsett har vist dette), men vil være et utmerket tillegg til den keramiske platen for å tillate en slags individuell "sandwich"-plate. – den keramiske og komposittplate som presentert ovenfor – som vil gi beskyttelse mot de fleste lette kalibre (unntatt viss spesifikk ammunisjon, .50 BMG, .408 CheyTac, i utgangspunktet alt som også kan brukes som anti-kjøretøyskaliber).

keramisk arrangement

Flott ! Men hvordan fungerer det egentlig? Relativt enkelt! enten det er en fiber, stål eller keramikk, er det viktige:

 1. At materialets molekylære struktur har en maksimal energiabsorpsjonskapasitet.
 2. At opptaket av energi skjer over bredest mulig overflate.
 3. Når det gjelder kroppsrustning, om kraften fra støtet på det beskyttende materialet tillater deformasjon (og derfor reduserer energikonsentrasjonen ved å la kulen utvide seg) eller sprengning av prosjektilet.

For de "myke" beskyttende materialene som tilbys (kevlar, goldflex, spectra eller dyneema):

For populariseringens skyld avviser jeg frivillig de strukturelle forskjellene mellom para-aramider og polyetylen. La oss forestille oss et tennisbanenett (eller målnettet på en fotballbane). Når en ball (eller en ballong) treffer nettet deformeres den på en konisk måte og strengene som utgjør nettet absorberer energien ved 360° til den er fullstendig absorbert og ballen stopper. . Det "fleksible" tekstilmaterialet til en skuddsikker plate vil virke nøyaktig på samme måte, bortsett fra at traumet forårsaket av en veldig kraftig konisk penetrasjon - og på en veldig liten overflate - mot innsiden av kroppen kan være like dødelig som om prosjektilet penetrerte faktisk kroppen. Forskjellen ligger derfor i en maske av fiberen som er mye tettere enn maskevidden til et sportsnett. Dette veldig fine nettet vil tillate spredning av energi over hele overflaten av platen og derfor reduksjon av den koniske deformasjonen som pålegges den av prosjektilet (vi vil komme tilbake til dette i kapittelet om de forskjellige offisielle normaliseringene).

For å tillate denne spredningen av energi og fullstendig stopp av prosjektilet før penetrering, er det nødvendig:

 • Rekkefølgen av tekstillag som fungerer individuelt som et nett
 • En maske av hvert lag som er fin nok for maksimal spredning av energi over hele overflaten
 • At ved støt virker overføringen av energi på selve prosjektilet ved å "knuse" det for å fjerne en del av penetrasjonen på grunn av kulenes koniske form - og derfor ved å bidra til å øke overflaten av "grepet" til ballen
 • At fiberen som brukes har eksepsjonelle strekkfasthetsegenskaper
 • Det spesielle tilfellet med knivbeskyttelse eller sprøytebeskyttelse:
 • Forskjellen i hastighet (hastighet) for et slag med en kniv (eller en hakke eller en sprøyte) er mye lavere enn for en kule (selv av svært liten kaliber). Faktisk måtte produsentene (den første standardiseringen av anti-knivplater stammer fra...1993) tilpasse den mekaniske motstanden til fibrene som vanligvis brukes til å stoppe kuler.
 • Fibrene som brukes har de samme handelsnavnene - Dyneema eller Kevlar - men produksjonsprosessen er forskjellig for å oppnå et nett som er i stand til å absorbere og stoppe utviklingen av et blad eller en sprøyte i overflaten av platen.
 • Vi kommer tilbake til dette senere, men det var engelskmennene (jævla roastbeef) som (i 1993 derfor), via HOSDB (Home Office Scientific Development Branch – det vitenskapelige instituttet til innenriksdepartementet hva) utviklet en spesifikk standard designet for beskyttelse mot knivblad eller sprøyter (ballistiske evner, testprotokoll, effektivitetsnivåer, etc.)
 • Merk at en knivsikker plate kan brukes sammen med en skuddsikker plate

For de "harde" beskyttende materialene som tilbys (keramikk og UHMWPE):

Prosessen er litt annerledes! En hard plate tar sikte på å beskytte brukeren mot den mekaniske skaden av en mye raskere ammunisjon (potensielt med et design designet for økt penetrering eller konsentrasjon av kinetisk energi på en begrenset overflate). Oppførselen til en kule av mer "beskjeden" kaliber (eller med en mindre innledende eksplosjon) når den treffer en "tekstil"-plate kan ikke være helt identisk når det gjelder en raskere og mer "kraftig". På den ene siden fordi den frigjorte kinetiske energien kunne tillate prosjektilet å trenge gjennom beskyttelsesoverflaten uten problemer - og fortsette sin bane i bærerens kropp - og på den andre siden fordi selv i tilfelle absorpsjon av energien den mekaniske pålagt konisk deformasjon ville forårsake potensielt dødelig fysiologisk skade som om det ikke fantes noen beskyttelse i det hele tatt. Det er derfor viktig at den harde platen:

 • Er laget av et materiale som er hardere enn det som er i motsetning til det (ballen som prøver å trenge gjennom)
 • At opptaket av energi skjer (som for fleksible plater) på størst mulig overflate
 • At prosjektilet ved støt (alltid som for fleksible plater) knuser eller desintegrerer så mye som mulig
 • Det spesielle tilfellet med "multi-treffene" (platen som er i stand til å absorbere energien til flere prosjektiler på rad):
 • Ikke noe veldig komplisert – se kapittelet “Keramikk – eller snarere et komposittmateriale inkludert keramikk” som beskriver strukturen til en plate som består av forskjellige lag (beskyttende belegg – epoksy, keramikk, ballistisk komposittmateriale og potensielt et lag med fenolskum) .
 • Det er denne "sandwich"-sammensetningen som i hovedsak vil tillate at egenskapene til keramikken bevares (som, som angitt ovenfor, vil fragmentere fra det første støtet). Selv i "biter" det keramiske materialet, fra det øyeblikket "sandwich"-designet beholder sin opprinnelige struktur - kort sagt, keramikken i stykker forblir komprimert i sin gang (før den første støtet), vil beholde sine mekaniske egenskaper. Det ballistiske komposittmaterialet vil fortsette å fylle sin rolle med å absorbere energi.
 • I tillegg til "sandwich"-sammensetningen, griper typen struktur som brukes til den keramiske overflaten inn. I henhold til testene som er sitert nedenfor, er det viktig at keramikken ikke er arrangert i ett stykke, men i flere "fliser". Denne flisleggingen gjør det mulig å beholde beskyttelseskapasiteten til flisene ved siden av flisen som har absorbert det første støtet. Logisk hva.
 • Basert på en sammenlignende V50 (hastighet 50 – se nedenfor) test av herrerne Horsfall og Buckley samt Watson et al (ta en titt på google hvis testene deres er av interesse for deg) med plater intakte og plater som har blitt utsatt for en påvirkning, Resultatet indikerer (avhengig av hastigheten til kulen ved støt / med ammunisjon på 7,62 / på SAPI alumina plater) et fall i ytelse på 3 til 8%. Dette viser likevel at materialet beholder en kapasitet på 24 til 12 % større enn kravene i standarden.
 • Advarsel: selv om materialet gjør jobben, vil det ikke være i stand til å beskytte deg mot dusinvis av støt! Med to ord, dekk fissa!
 • Det spesielle tilfellet med "frittstående" plater (platen som gir beskyttelsesnivået den indikerer - avhengig av standarden som er valgt for testen - uten å bli brukt sammen med en annen (fleksibel) beskyttelsesplate:
 • Også her er det en (hard) beskyttelsesplate som vil ha nytte av en produksjonsprosess eller en struktur som tillater bruk alene, uten å bæres i forbindelse med støtten til en fleksibel plate (klassisk en beskyttelsesplate som bæres i en vest OG en hard plate båret på toppen i et rom som er beregnet for dette formålet). Kort sagt, du kan bruke denne platen i en taktisk "platebærer" - som vil redusere volumet og vekten representert av kombinasjonen av vest med myk plate + hard plate, samt bevegelseskomforten til brukeren. Tydeligvis reduserer dette også beskyttelsesoverflaten, men hvis du er nesten sikker på å møte skudd av kaliber kraftigere enn de som "behandles" av en fleksibel plate... bedre å ikke kjede deg - tenk likevel på risikoen for skår av splitter …
 • "Anti-traume"-platen:
 • Enkelt: det er en ekstra fleksibel plate (vanligvis i fiber, men den har eksistert i stål eller aluminium) som er pakket i et mye tynnere format enn den klassiske skuddsikre fleksible platen (men i samme materiale derfor). Tanken er ikke å tilby "ekstra" beskyttelse, men å begrense den koniske deformasjonen ved støt (og det resulterende fysiologiske traumet) ved å optimalisere energispredningsoverflaten og knusingen av prosjektilet ved støt.

Men hvilken type plater stopper hvilken type kaliber eller splinter?

Hvert industriland – Frankrike, USA, Tyskland, Kina, Russland, England… har på et eller annet tidspunkt definert en testprotokoll som definerer beskyttelseskapasiteten (for splitter, ammunisjon, sprengningseffekt og kniver) til hvert materiale som brukes. De ulike protokollene tilbyr alle (avhengig av begrensningene som kreves for testene) en skala som gjør det mulig å bestemme hvilket produkt som er best egnet til risikoen man ønsker å behandle.

Så la oss begynne med oss, ikke sant? Det er det minste av det! Protokollen og den franske evalueringsskalaen er derfor:

 • Vel, det er et lite problem: AFNOR (French Association for Standardization) tilbyr ikke en spesifikk protokoll for skuddsikre materialer som brukes til personlig beskyttelse eller på kjøretøy.
 • Merk imidlertid:
  • NF A36-800-2 og NF A50-800-2-standardene (sveisbare varmvalsede stålplater for skjerming – Del 2: skytetestmetode)
  • NF P 78-401-standarden (erstattet av den europeiske standarden EN 1063 – Glass i konstruksjon – Sikkerhetsglass – Testing og klassifisering av motstand mot kuleangrep)
  • Standard NF EN 1522/1523 (vinduer, dører, persienner og persienner – skuddmotstand – krav og klassifisering)
  • Kort sagt, ingen kommentar...

American Protocol and Rating Scale:

 • Dere er alle kjent med standarden satt av NIJ. Men amerikanere liker å gjøre store ting! Dette gir derfor:
 1. Standardene definert av NIJ (National Institute of Justice – det amerikanske føderale standardiserings- og vitenskapelige forskningsorganet):

NIJ Standard 0101.07 – Ballistisk motstand (utkast)
NIJ Standard 0101.06 – Ballistisk motstand
NIJ Standard 2005 Midlertidige krav for ballistisk motstand
NIJ Standard 0101.04 – Ballistisk motstand
NIJ Standard 0101.04 Revisjon A – Ballistisk motstand
NIJ Standard 0101.03 – Ballistisk motstand
NIJ Standard 0115.00 – Stikkmotstand
NIJ Standard 0104.02 – Riot-hjelmer og ansiktsskjermer
NIJ Standard 010600 – Hjelmer
NIJ Standard 0117.00 – Standard for bombedrakt for offentlig sikkerhet
NIJ Standard 0108.01 – Ballistiske beskyttelsesmaterialer
FBI kroppsrustning testprotokoll 2008
HP White 401-01b testprosedyre for hjelm

 1. Standardene definert av den amerikanske hæren:

MIL-STD-662F, MILITÆR STANDARD: V50 BALLISTISK TEST FOR SPANNING

Den tyske protokollen og vurderingsskalaen:

 • Med min unnskyldning, umulig å finne en versjon av dokumentene på fransk eller engelsk, leverer jeg derfor originalversjonen på tysk – du må bare bruke google translate he...
 1. Det tyske sertifiseringsorganet (Vereinigung der Prüfstellen für angriffshemmende Materialien und Konstruktionen) definerer følgende standarder:

VPAM KDIW2004 Stand: 18.05.2011
VPAM KDIW 2004 stand: 12.05.2010
VPAM HVN 2009 Stand: 12.05.2010
VPAM APR 2006-utgave: 2009-05-14
VPAM BSW 2006 stand: 14.05.2009

Protokollen og den russiske evalueringsskalaen:

 • GOST (for de som er interessert i en oversettelse av dokumentet, send meg en melding, vi vet hvordan du gjør det internt).

GOST R 50744 95

Protokollen og den engelske vurderingsskalaen:

 • Det minnes om at det var det engelske vitenskapelige instituttet som først definerte en spesifikk protokoll for materialer produsert for beskyttelse mot kniver og sprøyter i 2013.
 1. Det engelske sertifiseringsorganet – HOSDB (Home Office Scientific Development Branch) definerte følgende protokoller:

HOSDB Body Armor Standards for UK Police (2007)
HOSDB Body Armor Standards for UK Police (2007) Del 1: Generelle krav
HOSDB Body Armor Standards for UK Police (2007) Del 2: Ballistisk motstand
HOSDB Body Armor Standards for UK Police (2007) Del 3: Knife and Spike Resistance

Den kinesiske protokollen og vurderingsskalaen:

 • Jeg håper du har noen forestillinger om engelsk, dette er den eneste versjonen jeg fant - unntatt kinesisk og mandarin selvfølgelig...
 1. Standarden er definert under navnet:

GA 141 2010

NATO Assessment Protocol and Scale (STANAG) – kun for kjøretøy og fly:

 • Denne protokollen er uttrykt i 2 bind (NATO AEP-55 STANAG 4569 vol 1 og vol 2)
 • Den er ikke beregnet for personlige beskyttelseselementer, men utelukkende for kjøretøy og fly
 1. Tabellen over standarden er tilgjengelig her:

NATO AEP-55 STANAG 4569

Australia og New Zealand Protocol and Rating Scale:

 • Det skal bemerkes at denne protokollen kun tar hensyn til håndvåpen og jaktkaliber .12
 1. Standarden er definert under navnet:

AS / NZS 2343: 1997

HER EN OPPSUMMERINGSTABEL OVER STANDARDISERINGER FOR INDIVIDUELL BESKYTTELSE OG BESKYTTELSE FOR KJØRETØY OG FLY

RÅD FØR (OG ETTER) KJØP:

 • Tenk på mobilitet og bevegelseskomfort – å stå stille under fiendens ild er å være død
 • Ingen beskyttelsesmateriale gir deg en fullstendig garanti for at et prosjektil ikke trenger gjennom. Ha tillit til utstyret ditt, men på en begrunnet måte, ikke utsett deg selv unødvendig
 • Når en plate (fleksibel eller stiv) har blitt utsatt for et slag eller betydelig forringelse... er den ikke lenger i drift!
 • Når du vurderer vekten av vesten din eller platene dine, ta hensyn til bærevesken din, ammunisjonen din, våpnene dine...
 • Skaff deg "anti-traume" plater. Kostnaden er lavere og i alle fall lavere enn smerten og den påfølgende dødelige risikoen for fysiologisk skade forårsaket av den indre deformasjonen av dine fleksible plater ved støt
 • Husk at effektiviteten til materialer har en levetid! Utover garantien gitt av selgeren eller produsenten, må du vurdere at materialet ikke lenger er i drift
 • Følg vedlikeholds- og beskyttelsesinstruksjonene (fuktighet, UV-eksponering, eksponering for løsemidler osv.) angitt av selgeren eller produsenten
 • Øv på å håndtere våpnene dine og tilbehøret som bæres med vesten eller platebæreren på ryggen! Dette vil forbedre følelsene dine som reflekser

Lykke til, og som alltid, vær trygg, vær velsignet!

Legg igjen en kommentar